Scrum

Je kampt met een project dat snel en goed moet worden uitgevoerd? Medewerkers hebben weinig tijd? De juiste energie ontbreekt? Scrum kan dan een inspirerende werkvorm zijn! Marieke heeft in de praktijk zelf kennisgemaakt met deze methode en wisselt graag ervaringen uit.

Hoe werkt het?

Verrassend eenvoudig. Een autonoom Scrum-team van 5-9 personen werkt volgens verhalen en korte sprints toe naar het gemeenschappelijke doel. Eén ding tegelijk. Er is een producteigenaar en een coach. Met een vaste regelmaat werkt het team samen aan het project, vaak in een aparte ruimte.

Alle informatie wordt tijdens het traject open met elkaar gedeeld. Dankzij geeltjes op de muur of het white board weet iedereen altijd waar anderen aan werken. Op knelpunten of nieuwe inzichten wordt flexibel gereageerd. De basis van Scrum bestaat uit lijsten (in plaats van logge documenten), ceremonies en heldere rollen. Een impressie van Scrum:

 

Dia1

Dia2

Dia3

Door de gedeelde productvisie wordt voorkomen dat er aan het einde een resultaat ontstaat, waar niemand om gevraagd had.

 

Wat biedt Scrum?

  • Energieke teams
  • Snelle resultaten
  • Tevreden klant

Meer lezen

Het boek ‘Scrum in actie, maak van elk project een succes’ (2015) van Petra de Boer, Martin Bruggink en anderen legt kort uit wat Scrum is en hoe het in verschillende sectoren waardevol kan zijn. Het boek daagt je uit: “Laat je inspireren en ontdek hoe je samen met je team grenzen verlegt.” ISBN9789047008378, Uitgeverij Business Contact.

 

Scrum cover