Boek

 

A.Conefrey OWNB omslag

 

Titel: Op weg naar braille

NLBB 2014, ISBN 9789090284262

 

Het eerste exemplaar werd in november 2014 aangeboden aan Prinses Laurentien, tijdens een symposium in de Jaarbeurs Utrecht.

 

Organisatie    NLBB Vereniging van Leesgehandicapten

Doel    Leesvormen voor slechtzienden en blinden

Rol Marieke    Bijdrage aan ontwikkeling boek

Werkzaamheden    Advies, tekstschrijven en redactie

Setting    Van ervaringsdeskundigheid naar publiek

 

Vereniging

De NLBB Vereniging van Leesgehandicapten wil het op latere leeftijd leren van braille onder de aandacht brengen. Om verschillende redenen blijken veel mensen op zoek te zijn naar informatie over braille. Iemand is op latere leeftijd slechtziend of blind geworden of merkt dat het zicht langzaam minder wordt. Iemand in de familie of vriendenkring gaat slechter zien of heeft beroepsmatig te maken met slechtziende of blinde volwassenen.

Braille betekent meedoen

Braille staat voor onafhankelijk­heid, mentaal en ­praktisch. Het helpt mensen een eigen woordbeeld en taalgevoel te ontwikkelen, zelf teksten tot zich te nemen en teksten te lezen zonder hulp en interpretatie van anderen. Braille kun je leren tot op verschillende niveaus. Niet iedereen hoeft door te leren tot het hoogste niveau. Ook het basisniveau kan al veel voordeel brengen.

A.Conefrey OWNB D2

 

Werkzaamheden Marieke

Inleven en inlezen in het onderwerp, goed luisteren, zorgvuldig zijn en keuzes maken. Het meewerken aan dit boek is voor Marieke Boshouwers als een bijzondere reis. Hoe doe je recht aan de ervaringen van alle betrokkenen? Hoe geef je een eerlijk en uitnodigend beeld van braille? Van de Werkgroep Braille-educatie krijgt Marieke belangrijke input en feedback. Met de vormgever werkt ze nauw samen om de teksten te laten aansluiten op het concept.

  • Advies over communicatie en verspreiding
  • Tekstadvies, schrijven, redactie
  • Tekst afstemmen op beeld en vorm
  • Verwerking kennis van ervaringsdeskundigen
  • Tekst afstemmen op de visie van docenten en organisaties uit het veld
  • Ontwikkeling flyer

Bijzondere uitgave

Het boek ‘Op weg naar braille’ is een eerste kennismaking, een bijzondere uitgave met echt voelbare braille. Hoe is het om op latere leeftijd braille te leren? Welke mogelijkheden biedt braille? De lezer krijgt voorbeelden, oefeningen en namen van organisaties voor meer informatie. De speciale CD achterin bevat een gesproken versie. Niet eerder werd braille voor volwassenen op zo’n praktische manier belicht.

 

De betekenis van braille in het dagelijkse leven heeft mij verrast. Ik hoop dat dit boek volwassenen over de drempel helpt. Dat je braille ook op latere leeftijd kunt leren is extra relevant, nu meer mensen ouder worden en langer thuis wonen.

- Marieke

 

www.onbeperktlezen.nl

www.coko.nl

www.bartimeus.nl

www.visio.org